Re-integratie 1e spoor is het begeleiden van een werknemer bij het hervatten van de eigen, of een andere functie bij de huidige werkgever.
Eerst wordt bekeken of de werknemer bij ziekte kan terugkeren in de eigen functie. Mocht dit niet lukken dan wordt gekeken naar een andere functie binnen het bedrijf.
Re-integratie 1e spoor volgt uit de Wet Poortwachter, waarbij zowel de werkgever als de werknemer re-integratieverplichtingen hebben. Mocht re-integratie 1e spoor niet haalbaar zijn dan volgt meestal re-integratie 2e spoor.
Het proces van re-integratie 1e spoor start al op de eerste dag van ziekmelding. Vanaf dat moment hebben zowel de werknemer als de werkgever de verplichting om samen actief en doelgericht te werken aan de terugkeer van de werknemer.
Zo meldt de werkgever de werknemer direct ziek bij de arbodienst of de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt in de zesde ziekteweek een probleemanalyse op waarin wordt aangegeven wat de werknemer wel en niet kan.
In de achtste ziekteweek stellen werknemer en werkgever samen een plan van aanpak op voor de re-integratie.
Re-integratie 1e spoor duurt maximaal één jaar en de werknemer moet in de 42e ziekteweek ziek gemeld worden bij het UWV.
Er komt veel kijken bij re-integratie 1e spoor. De re-integratieconsulent begeleidt zowel de werknemer als de werkgever tijdens dit proces. Een goede communicatie onderling is cruciaal.
Het regelmatig voeren van gesprekken kan helpen bij het afstemmen van de verwachtingen onderling, dat voorkomt wrijving. Ook zal er wellicht gekeken moeten worden of de functie van de werknemer dusdanig kan worden aangepast zodat de werknemer weer in zijn oude functie terug kan keren.
Een steuntje in de rug tijdens dit proces is fijn, waar nodig zal de re-integratieconsulent deze steun bieden.
© 2024 | Zorg om werk | Alle rechten voorbehouden.
Tasveld 10-6, 8271 RW IJsselmuiden, 038-4538600, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.